Lustgas

“Enkel, snabb, effektiv och billig”. Så här beskriver Mounia * lustgas , gasen i silverkapslarna som kullar stadens trottoarer och parkeringsplatser. Ursprungligen används i bakverk i sifoner på chantilly, mode, särskilt bland minderåriga, är att avleda denna kemiska förening. Överförs till en ballong och sedan inandas,” lustgas ” förvandlas till lustgas, som används för fritidsändamål.

Om flickan säger att hon aldrig har provat lustgas det själv, erkänner hennes knappt vuxna vänner som sitter med henne på Square Fabien att hon redan har använt den. Alla beskriver samma effekter när man tar: okontrollerat lustgas skratt, förlust av balans, känsla av att “gå bort” och huvudvärk.

Läs också: känner du till de fattigas smällare från Skolparty.se ?

“Jag försökte för första gången på en fest med vänner, att vara i samma atmosfär som de andra. Det är mycket utbrett, det har blivit vanligt, som att röka shisha, säger Malik*. “Efteråt ville jag hitta samma känslor, så jag tog det igen “. Effekterna varar bara ungefär trettio sekunder under vilken han berättar om att han har känslan av att “fly”, och som han tror har små konsekvenser för den här unga studenten som fortfarande bor med sina föräldrar: “det finns ingen lukt, till skillnad från alkohol till exempel. Jag kunde gå hem utan problem efter”göra en lustgas ballong””.

Till hands
Om denna lustgas produkt, kallad “fattig mans drog”, är så framgångsrik bland ungdomar, är det delvis för att få det är barns lek. Det är verkligen till försäljning över disk i alla butiker, lagligt och till löjliga priser. På enhetsbasis uppgår dess värde till cirka sjuttio euro cent.

I centrala Saint-Denis, en grupp unga män, i sina tidiga tjugoårsåldern, förklarar att köpa lustgas dem i livsmedelsbutiker eller ens i snabbköpet. Men enligt dem är det bästa värdet för pengarna på Snapchat, ett socialt nätverk som är populärt bland tonåringar, där konton har specialiserat sig på att sälja denna gas med euforiska effekter. Den senare erbjuder grossistpriser som sträcker sig från 7€50 för tio patroner till 80€ 150. Cylindrar, som innehåller 0,95 liter gas, finns också tillgängliga för€40.

Några av dessa” handlare “lovar leveranser” i hela Île de France ” på en halvtimme och erbjuder även ballongerna till sina kunder. “Priserna faller eftersom dessa typer av lustgas konton multipliceras och så finns det mer och mer konkurrens”, säger Dylan*, som redan har anlitat tjänster från en av dessa säljare, vars namn handlas med word of mouth. Kontaktad av oss ville ingen innehavare av ett av dessa konton svara på våra frågor.

Dramatiska lustgas konsekvenser
Bakom skratt och den uppenbara lätthet i samband med att ta lustgas, är dess konsumtion inte utan risk för hälsa, förklarar Dr Joëlle Laugier, chef för vård, stöd och förebyggande centra i missbruk (CSAPA) av Saint-Denis. “Det finns biverkningar som är direkt relaterade till att ta produkten omedelbart eftersom gasen som släpps är kall och kan leda till brännskador till exempel, och bristen på syre kan orsaka kvävning”. Användare utsätts också för andra faror: “i höga lustgas doser kan humör – och minnesstörningar förekomma, liksom neurologiska och kardiovaskulära problem eller vitamin B12-brist”, berättar läkaren.

Inför detta gissel som påverkar alla stadsdelar, har Rådhuset beslutat att agera. “Problemet rapporterades till mig av oroliga föräldrar förra året,” påminner Corinne Solnica, projektledare “riskabelt och beroendeframkallande beteenden” och förebyggande facilitator för hälsoavdelningen i stadshuset i Saint-Denis. Hon är på ursprung, i samarbete med en särskild arbetsgrupp, av den kommunala dekret som antogs den 7 februari som förbjuder försäljning och donation av lustgas till minderåriga. Detta är inte den enda åtgärd som inletts. “En förebyggande och informationskampanj läggs ut på staden, en särskild flygblad skapas just nu och riktade insatser, särskilt med ungdomsledare, har införts”, avslöjar Corinne Solnica.

Det dionysiska territoriet är långt ifrån det enda som påverkas av detta fenomen, som regelbundet bjuder in sig i de nationella nyheterna. Den 11 december 2019 antog senaten enhälligt propositionen som syftar till att förbjuda försäljning av lustgas till minderåriga. Det återstår för församlingen att överväga det i sin tur, vilket normalt förväntas i år.